Започна демонтажът на бронзовия паметник под Арката на дружбата в Киев,

...
Започна демонтажът на бронзовия паметник под Арката на дружбата в Киев,
Коментари Харесай

Демонтират Паметника на дружбата в Киев, сменят имената на 460 улици |

Започна  демонтажът на бронзовия монумент под Арката на дружбата в Киев, символизиращ „ обединяването на Украйна с Русия “. 

„ Приятели, през днешния ден стартира демонтажът, а до довечера планираме да го приключим и да премахнем бронзовата статуя на двамат служащи, инсталирана в центъра на столицата през 1982 година " за отбелязването на обединяването на Украйна с Русия ". Своето отношение към Украйна Русия „ ознаменува “ с варварско предпочитание да унищожи нашата страна и мирните украинци. “ – разяснява началото на демонтажа кметът Кличко.



Видеокадри в обществените мрежи демонстрираха по какъв начин при опит композицията да бъде вдигната с кран се откъсва едната фигура и се търкаля няколко пъти по мраморната площадка в основата на композицията.

Кличко добавя, че общо киевските управляващи считат да демонтират 60 паметника, барелефи и табели, свързани със Съюз на съветските социалистически републики и Русия. До 1 май жителите на Киев имат опция да обсъдят и нови имена за препоръчаните за преименуване 460 улици.



Бронзовата статуя с височина 6.20 метра, представляваща фигурите на руснак и украинец, е издигната през 1982 година - като част от обща монументална комбинация дружно с Арката на Дружбата, трансформирала се в един от знаците на Киев за ознаменуването на 60-годишнината от основаването на Съюз на съветските социалистически републики. При откриването в подножието на паметника има и надпис: " За ознаменуване на съединението на Русия и Украйна ". 

Арката на Дружбата на народите ще бъде непокътната, само че ще бъде променена символиката на „ дъгата “ от титанови листове. В рамките на декомунизацията през 2016 година бе взето решение да бъде разрушена изцяло, а на нейно място да бъде вдигнат монумент на починалите при Донбас. През февруари 2017 година решението е анулирано, защото събарянето на паметника е било финансово непостижимо за Украйна. На 27 ноември 2018 година - благодарение на авто вишка - върху арката украински художници и правозащитници нарисуваха цепнатина и откриха полуофициално " Пукнатината на дружбата ".

Сега, съгласно концепцията на Виталий Кличко, монументът ще бъде преименуван в Арка на Свободата на украинския народ.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР